onsdag 26 februari 2014

Årets Jämtlandsresa

När vi var tvungna att ställa in SM på grund av dåliga isar så passade Sundsjöfiskarna och Sportfiskarna J/H på att köra dom årliga Håvdsjö.-och Sösjöpimpeln denna helg.
Dessa tävlingar skulle normalt ha gått av stapeln den 26-27 April, och ser man till den här vintern så vete sjutton om det finns någon is kvar då.
Vi är ett gäng som brukar fara upp på dom här tävlingarna och så gjorde vi även i år, men vår "Jämtlandskung" Peo Liss valde att inte följa med denna gång, men det gjorde inte så mycket för då fick ju vi andra äntligen chansen att briljera lite istället ;)
03:00 lördag morgon styrde vi kosan norröver, två Bjursingar, en Borlängebo, en Rättvikare och tre Linghedingar, resan gick bra och vi hade gott om tid att packa ur bilarna och byta om i stugan innan vi åkte vidare till håvdsjön.
Jag hade redan bestämt mig före vart jag skulle börja mitt fiske, vid inloppet på andra sidan sjön.
Ett skoterspår gjorde halva sträckan ganska lätt att gå men sedan blev det att pulsa i 25 cm snö, lagom framme med 210 i puls så small startskottet.
Borra borra borra, va fan tar isen aldrig slut, 60 cm och 35 varv med borren är man ju inte riktigt van vid.
Nåväl, det var bara jag och en till, Anders Hedström från Munkfors, som började här och det såg verkligen lovande ut när både Anders och jag fick fin fisk i första hålet.
Det nappade på ganska bra med blandad fisk, men när det var en timme kvar drog jag mig därifrån med resultatet att jag då bara fick småfisk efter det, kanske var ett dåligt drag av mig, men mina 8,9 kg räckte ändå till en femteplats och det får jag vara nöjd med.
Anders fiskade kvar på samma område hela tävlingen och tog fjärdeplatsen med några hekto mer.
Segrade i herrklassen gjorde Steve med en salig blandning av både abborre och mört, 10,5 kg vägde den påsen.
En som tydligen inte förstått det här med att Jämtländska abborrarna är lite större än dom hemma på Runn var Lasse Gullstrand, han satte sig mitt uppe på ett grund och vevade upp 17-gr abborrar i parti och minut.
Men vad gör väl det egentligen, när han släpar in dagens tyngsta påse på dryga 11 kg fördelat på 650 abborrar och tar en överlägsen seger i veteranklassen ;)
Med två segrar i bagaget åkte vi tillbaka till stugan och fick i oss lite käk.
Kvällen fördrevs med materialvård och taktiksnack inför Sösjön dagen därpå, blandat med några öl och en och annan wiskey.
Om ni kommer ihåg så skrev Peo om förra årets bravader i Jämtland där han nämnde något om sågverk, sandpapper och andra liknande snarkljud.
Men i år var det helt tyst hela natten, och Peo var ju inte med, så man kan undra vem det var som snarkade då egentligen ?? :)
Efter en stadig frukost, packning och städning var det dags för Sösjön, min favorit av dom två.
Sösjöns abborrar som oftast är av ganska fin kaliber brukar kunna vara riktigt tjuriga och inte nappa på vad som helst, men det händer också ibland att dom helt tappar behärskningen och tar hejdlöst på ren trekrok.
Planen hade jag klar för mig, jag skulle börja där jag alltid brukar börja, vid det högra stenfundamentet sett från starten och borrarna skulle få chansen att åtminstone till en början äta trekrok.
Om nu föret var jobbigt på Håvdsjön så var det sju resor värre här, 30 cm snö och en skare som "nästan" höll, så det blev att gå på led så spridningen på fiskare blev inte så stor.
Och tänka sig, den som spårade skulle just till det område jag tänkt mig.
Blir nog lite många där tänkte jag och ändrade planen och fortsatte längre ner i sjön, stannade på flaket några hundra meter nedanför fundamenten lagom till startskottet.
Oj oj oj, det small på 6 abborrar i rask takt direkt i första hålet, 1 kg på ett par minuter, men sen var det några bomhål innan nästa fisk hakade på.
Jag fiskade trekrok först i hålen för att ta dom mest nappvilliga för att sedan växla till tafs för att lura dom mer misstänksamma firrarna, med varpspön så skiftar man ju spö på bara några sekunder.
Fiskade kvar på samma område hela tiden och när skottet small så hade jag 59 abborrar som jag uppskattade vägde c:a 10 kg,
Vid invägningen visade det sig att det vägde något mindre än vad jag trodde, 9221g visade vågen, det vinner du på sade kompisarna men man ska inte ropa hej innan man är över bäcken, det fanns fler som inte vägt in än.
En av dom var Micke Rehnman, jag hade på känn att han hade bra med fisk för varje gång jag tittade på honom så tyckte jag att han vevade han med armarna.
Vågen stannade på 9196g för Mickes påse, altså 25g mindre än mig, inte mycket när fisken har en snittvikt på 160g.
Inte nog med att vi tog hem en hel del av prisborden så vann "turgubben" Steve två högvinster på lotteri, en novaborr och en fin tavla ;)
På hemvägen stannade vi i Ljusdal och käkade och som brukligt när vi åker iväg så här så får den som vinner någon tävling bjuda dom andra på mat, nu var vi ju tre vinnare så det blev billigt och bra.

Ett stort tack till Sundsjöfiskarna och Sportfiskarna J/H för ett trevligt arrangemang, vi kommer tillbaka nästa år.

Resultaten finner ni här:   Håvdsjön   Sösjön


// Lars

1 kommentar:

PEOLISS sa...

I vissa rum var det tyst hela natten förra året också om jag minns rätt.Och till skillnad från vissa andra som somnar som en klubbad lake så fort det prasslar det minsta i lakanen fick jag sista platsen i det rum som definitivt inte skulle visa sig vara tyst. Dessutom kan det vara på sin plats att påpeka att det inte bara var jag som saknades bland tänkbara snarkansvarigkanditater. Räkna med att det kommer reviderade rutiner inför nästa expedition!!